EMDR

EMDR is een afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing.
Het is een therapie voor mensen die een schokkende gebeurtenis (trauma) hebben meegemaakt, zoals een verkeersongeval, een overval of geweld. Ook bij mensen die in hun jeugd zijn gepest of verwaarloosd, kan EMDR goed helpen. Of of als er sprake is van een fobie of angsstoornis.

Wanneer je een traumatische ervaring hebt gehad, kunnen er later herinneringen boven komen. Dat kan in nachtmerries maar ook overdag. Je ziet zonder het te willen steeds dezelfde beelden van de gebeurtenis. Ook ben je schrikachtig en probeert situaties die je aan het trauma herinneren uit de weg te gaan.

Er zijn goede behandelingen voor stress na trauma. EMDR is zo’n behandeling en geeft goede resultaten. Dat blijkt ook uit onderzoek. Als het gaat om een trauma na een éénmalige ingrijpende gebeurtenis, dan ben je vaak al na enkele afspraken geholpen. Heb je langdurig ernstige situaties meegemaakt, dan duurt de behandeling vaak langer.

Bij Arkin BasisGGz zijn bijna alle behandelaren getraind in het toepassen van EMDR. Tijdens je intakegesprek bespreek je met je behandelaar of deze behandeling bij je past en hoe lang de behandeling duurt.

Hoe werkt EMDR?

In de behandeling ga je met je behandelaar op zoek naar de beelden van de traumatische gebeurtenis die je achtervolgen. Tijdens de EMDR-sessie kijk je terug op de schokkende gebeurtenis. Je wordt daarbij afgeleid door de behandelaar. Hij laat je je ogen bewegen of geluidjes horen. Hierdoor vermindert de levendigheid van de beelden. De emoties die de beelden bij je oproepen worden minder.

Op de website van de vereniging EMDR vind je meer informatie.

Een ander behandelvorm die goed helpt bij trauma is cognitieve gedragstherapie.

Wil je overleg of deze behandeling iets voor je is? Of wil je je aanmelden?
Neem gerust contact met ons op of bespreek je vraag met je huisarts.