Cognitieve gedragstherapie
Bij cognitieve gedragstherapie (CGT) staan je gedachten en je gedrag centraal. Je gedachten bepalen je gevoel en dat heeft effect op je gedrag. Als je bijvoorbeeld negatief denkt over jezelf (gedachten), heb je minder zin of energie om leuke dingen te ondernemen (gedrag). Samen met je behandelaar werk je aan je klachten; door je gedachten en gedrag te onderzoeken en zo nodig te veranderen.
Een voorbeeld
Niet wat er om je heen gebeurt, bepaalt hoe je je voelt, maar hoe je daarover dénkt. Een voorbeeld: Dennis verliest zijn baan. Dennis is van nature positief en vrolijk en verwacht snel nieuw werk te vinden (gedachten). Hij voelt zich daardoor, ondanks het ontslag, meestal prettig. Het lukt Dennis daardoor vacatures te zoeken en te solliciteren (gedrag).
Collega Samira verliest ook haar baan. Samira is eerder somber en negatief. Zij maakt zich zorgen of het haar zal lukken nieuw werk te vinden. Zij denkt aan de rekeningen die ze niet kan betalen en ziet er tegen op veel thuis te zijn (gedachten). Door haar gepieker heeft ze weinig energie en lukt het haar niet naar een nieuwe baan ta gaan solliciteren (gedrag).
Uit dit voorbeeld blijkt dat niet het ontslag zorgt dat Samira depressief is geworden, maar haar gedachten daarover. Dennis maakt immers hetzelfde mee, maar wordt niet depressief.
Gedachten en gedrag hebben dus met elkaar te maken. Daarom onderzoek je in deze behandeling op welke manier je gedachten en gedrag van invloed zijn op je psychische klachten. Je oefent in opdrachten met het aanleren van helpende gedachten en gedrag, zodat je klachten verminderen.
Uit onderzoek weten we dat deze therapie goed werkt bij veel verschillende klachten zoals depressie en angst.
Wil je overleg of deze behandeling iets voor je is? Of wil je je aanmelden?
Neem gerust contact met ons op of bespreek je vraag met je huisarts.